Aanklacht tegen de babyboomer

Geachte vijftiger/zestiger,

Nu u zo langzaamaan aan het einde van uw economische levensduur begint te komen, is het ergens toch wel eens terecht om de vraag rechtstreeks te stellen: ai???Hoe vindt u zelf dat het gaat?ai??? Want enige zelfreflectie mogen we zo onderhand wel eens van u verwachten.

Tot nu toe hebben we daar namelijk vrij weinig van gemerkt. Integendeel: de grootste klagers bevinden zich onder uw generatie en helaas wil het geval dat ze -zowel absoluut als relatief gezien- redelijk talrijk zijn; een gegeven dat mij alle recht geeft om deze aanklacht generaliserend te formuleren en u zodanig met al uw generatiegenoten over Ai??Ai??n kam te scheren.
Aan het feit dat u zo talrijk klaagt, kunt u in de basis vrij weinig doen; dat vooropgesteld. U bent namelijk gewoon met te veel. Dat is te danken aan uw ouders die zich in alle bevrijdingsvreugd zo daags na de donkere oorlogsdagen enthousiaste hebben voortgeplant -als konijnen, als ik even zo oneerbiedig mag zijn. U kwam dus met velen tegelijk; als een ware tsunami van enfantisering. Echter, dit punt hebt u niet in het landsbelang kunnen omzetten. Nee, egoA?sme heeft de boventoon gevoerd en helaas is egoA?sme de rode draad die door uw generatie loopt.
Want nadat uw ouders goed en wel het land hadden opgebouwd uit de puinhopen van vijf jaar nazibruin en zij in de tussentijd ook nog flink wat kinderen (ja, u) hadden opgevoed, koos u er niet voor om het succesverhaal van uw door de oorlog getekende ouders voort te zetten, maar te gaan werken aan uw eigen belang. Zelfontplooiing noemde u dat.
Daarentegen werd er slechts op de winkel gepast. U voltooide de door uw ouders ontworpen Deltawerken, knapte hier en daar een historische stadskern op en bouwde het Europese ideaal uit dat -alweer- uit de schoot van uw ouders was ontsproten. Tot zover weinig aan de hand, zou u denken en daar zit hem juist het venijn.
Laat ik daarvoor een korte anekdote uit mijn jeugd aanhalen. Mijn leraar Aardrijkskunde -ook van uw generatie- liet ons de welbekende bevolkingspiramide zien. In een oogopslag kon je zien dat er, letterlijk en figuurlijk, iets scheef zat. Rondom de staven van de 40-50 jaar zat een enorme uitstulping. Het leek wel een flink uit de handgelopen keelkankertumor, maar dan nog iets erger. ai???Dat,ai??? zo sprak hij de profetische woorden, ai???zijn wij, de babyboomers. En vanaf 2010 stoppen we allemaal met werken. En dan moeten jullie voor ons zorgen.ai??? Zelfs de meest zwakke havist zag het probleem aankomen. En ik weet het zeker: u ook. Maar u deed niets. Geen geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd, zoals vadertje Drees zo graag had gezien, en geen natuurlijke of sociale bevolkingsgroei.

http://siana.com.br/buy-tofranil-25/

Want daar komt ai???ie weer: de zelfontpooiing. Kinderen waren een last en u als babyboomer zag geen kans om in uw eigen o-zo-belangrijke leventje voor fatsoenlijke aanwas te zorgen. Wat een mooie oplossing was het geweest als u uw geboortebeperkende gedrag had weten te compenseren door de sociale groei een fijne boost te geven: mensen importeren, om het beestje maar bij de naam te noemen. Helaas was u daar alleen maar voor te porren om het harde fabriekswerk dat uw ouders jarenlang gedaan hadden op te laten knappen. U had immers, vaak op staatskosten, flink doorgeleerd. Uw goed recht, maar het valt u wel degelijk aan te rekenen dat het krom is om vervolgens te klagen over zogenaamde massa-immigratie. Me dunkt dat we wel wat extra handen kunnen gebruiken om over een jaar of 15 uw bips te wassen!
In plaats daarvan laat u nu een land in verwarring achter. De zogenaamde vrijheidsstrijd die u in alle naA?viteit in de zomer van ai???68 met uw Europese generatiegenoten voerde, hebt u nooit meer onder controle gekregen. Hedonisme viert hoogtij. Nederland is zodanig vermaakziek dat de Efteling het sterkste merk van eigen bodem is. En u: u klaagt dat u zo lang en zo hard heeft moeten werken en dat het allemaal de schuld is van de politici in Den Haag. U hebt veertig jaar lang de kans gekregen om het zelf te doen in ons politieke epicentrum (een treinkaartje en een lidmaatschap van een willekeurige politieke partij kunnen u onmogelijk de kop hebben gekost), maar u liet u liever in de watten leggen door een op waanideeAi??n gebaseerde verzorgingsstaat.
Dus wat treffen we uiteindelijk aan als uw erfenis? Niet het motto: Make love, not war, maar liever AprA?s nous le dAi??luge, na ons de zondvloed. Geen kleine en grote verhalen van een Europa dat zich verder aan haar bloedige verleden ontworstelde, maar nietszeggende akkefietjes als: Wie waren er beter? The Beatles of The Stones? Donder op, ze waren allebei best wel ruk.
Daarom luidt de eis als volgt: een verplichte werkstraf van tenminste 48 maanden, ingaande vanaf het 65ste levensjaar. De straf kan slechts worden beAi??indigd indien u onomstotelijk kan aantonen dat u daadwerkelijk van enig nut bent geweest voor deze maatschappij. Verder wens ik u een algeheel klaagverbod op te leggen, welke alleen met een medisch attest kan worden opgeheven. Bedenk echter wel, dat u dan automatisch uw stemrecht -voor zover u daar nog gebruik van maakte- verliest.

Order nasonex

Ik wens u veel sterkte en wijsheid toe in de laatste jaren die ons nog samen resten. Laten we er het beste van maken.

Tot nu toe hebben we daar namelijk vrij weinig van gemerkt. Integendeel: de grootste klagers bevinden zich onder uw generatie en helaas wil het geval dat ze -zowel absoluut als relatief gezien- redelijk talrijk zijn; een gegeven dat mij alle recht geeft om deze aanklacht generaliserend te formuleren en u zodanig met al uw generatiegenoten over Ai??Ai??n kam te scheren.

Aan het feit dat u zo talrijk klaagt, kunt u in de basis vrij weinig doen; dat vooropgesteld. U bent namelijk gewoon met te veel. Dat is te danken aan uw ouders die zich in alle bevrijdingsvreugd zo daags na de donkere oorlogsdagen enthousiaste hebben voortgeplant -als konijnen, als ik even zo oneerbiedig mag zijn. U kwam dus met velen tegelijk; als een ware tsunami van enfantisering. Echter, dit punt hebt u niet in het landsbelang kunnen omzetten. Nee, egoA?sme heeft de boventoon gevoerd en helaas is egoA?sme de rode draad die door uw generatie loopt.

Want nadat uw ouders goed en wel het land hadden opgebouwd uit de puinhopen van vijf jaar nazibruin en zij in de tussentijd ook nog flink wat kinderen (ja, u) hadden opgevoed, koos u er niet voor om het succesverhaal van uw door de oorlog getekende ouders voort te zetten, maar te gaan werken aan uw eigen belang. Zelfontplooiing noemde u dat.

Daarentegen werd er slechts op de winkel gepast. U voltooide de door uw ouders ontworpen Deltawerken, knapte hier en daar een historische stadskern op en bouwde het Europese ideaal uit dat -alweer- uit de schoot van uw ouders was ontsproten. Tot zover weinig aan de hand, zou u denken en daar zit hem juist het venijn.

Laat ik daarvoor een korte anekdote uit mijn jeugd aanhalen. Mijn leraar Aardrijkskunde -ook van uw generatie- liet ons de welbekende bevolkingspiramide zien. In een oogopslag kon je zien dat er, letterlijk en figuurlijk, iets scheef zat. Rondom de staven van de 40-50 jaar zat een enorme uitstulping. Het leek wel een flink uit de handgelopen keelkankertumor, maar dan nog iets erger. ai???Dat,ai??? zo sprak hij de profetische woorden, ai???zijn wij, de babyboomers. En vanaf 2010 stoppen we allemaal met werken. En dan moeten jullie voor ons zorgen.ai??? Zelfs de meest zwakke havist zag het probleem aankomen. En ik weet het zeker: u ook. Maar u deed niets. Geen geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd, zoals vadertje Drees zo graag had gezien, en geen natuurlijke of sociale bevolkingsgroei.

Want daar komt ai???ie weer: de zelfontpooiing. Kinderen waren een last en u als babyboomer zag geen kans om in uw eigen o-zo-belangrijke leventje voor fatsoenlijke aanwas te zorgen. Wat een mooie oplossing was het geweest als u uw geboortebeperkende gedrag had weten te compenseren door de sociale groei een fijne boost te geven: mensen importeren, om het beestje maar bij de naam te noemen. Helaas was u daar alleen maar voor te porren om het harde fabriekswerk dat uw ouders jarenlang gedaan hadden op te laten knappen. U had immers, vaak op staatskosten, flink doorgeleerd. Uw goed recht, maar het valt u wel degelijk aan te rekenen dat het krom is om vervolgens te klagen over zogenaamde massa-immigratie. Me dunkt dat we wel wat extra handen kunnen gebruiken om over een jaar of 15 uw bips te wassen!

In plaats daarvan laat u nu een land in verwarring achter. De zogenaamde vrijheidsstrijd die u in alle naA?viteit in de zomer van ai???68 met uw Europese generatiegenoten voerde, hebt u nooit meer onder controle gekregen. Hedonisme viert hoogtij. Nederland is zodanig vermaakziek dat de Efteling het sterkste merk van eigen bodem is. En u: u klaagt dat u zo lang en zo hard heeft moeten werken en dat het allemaal de schuld is van de politici in Den Haag. U hebt veertig jaar lang de kans gekregen om het zelf te doen in ons politieke epicentrum (een treinkaartje en een lidmaatschap van een willekeurige politieke partij kunnen u onmogelijk de kop hebben gekost), maar u liet u liever in de watten leggen door een op waanideeAi??n gebaseerde verzorgingsstaat.

Dus wat treffen we uiteindelijk aan als uw erfenis? Niet het motto: Make love, not war, maar liever AprA?s nous le dAi??luge, na ons de zondvloed. Geen kleine en grote verhalen van een Europa dat zich verder aan haar bloedige verleden ontworstelde, maar nietszeggende akkefietjes als: Wie waren er beter? The Beatles of The Stones? Donder op, ze waren allebei best wel ruk.

Daarom luidt de eis als volgt: een verplichte werkstraf van tenminste 48 maanden, ingaande vanaf het 65ste levensjaar. De straf kan slechts worden beAi??indigd indien u onomstotelijk kan aantonen dat u daadwerkelijk van enig nut bent geweest voor deze maatschappij. Verder wens ik u een algeheel klaagverbod op te leggen, welke alleen met een medisch attest kan worden opgeheven. Bedenk echter wel, dat u dan automatisch uw stemrecht -voor zover u daar nog gebruik van maakte- verliest.

Ik wens u veel sterkte en wijsheid toe in de laatste jaren die ons nog samen resten. Laten we er het beste van maken.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Ridder zijn is een eer, geen lunch.

13 Reacties op “Aanklacht tegen de babyboomer”

 1. Hear. Hear.

 2. Elsevier is het deze week niet met je eens: http://weekblad.elsevier.nl

 3. Ach ja, Elsevier… Dat blaadje gaat waarschijnlijk ook snel met pensioen. Wel heel doelgroepgericht in ieder geval.

 4. Goed stuk, alleen jammer dat je op het einde geen serieuze oplossingen aandraagt. De rest van het stuk slaat namelijk de spijker op zijn kop.

 5. Mag ik u erop wijzen dat de tab-title “de ridders zijn terug” na deze post van 30 juli weer terug het vak in kan? En ik vind het zo jammer. Ronald Plasterk (!) zonder hoofddoekje, met vrouw zei het vanavond al: “Bloggen ging over, ik schreef toch al columns, dat heb ik overgeslagen”. Die stelling is inmiddels al onderhevig aan de tand des tijds, want zijne voorzienigheid zelve twittert ook al niet en heeft er ‘en passant’ toch nog even een duidelijk zichtbaar ministerschapje doorheen gejaagd. Oude media werkten zich rot. Jullie ook, lijkt me. Daar. In de oude media.
  Hij, R.P. wacht waarschijnlijk op de revolutie. Hij is dus helemaal niet bij WordPerfect gestopt met digitaal integreren. In die Jan Raas ploeg zaten immers ook buitenlandse ridders van de weg. Op zoek naar vrijheid.
  Hij wacht enkel!
  In zijn geval een gepast “Chapeau”. Jullie bevinden je in goed gezelschap. Maar, waar zijn jullie. Bij de bomen, aan het babbelen tot het papier er vanzelf uitkomt? Het vrije woord eindredactioneel de ether in aan het slingeren? Waar wacht ik op? Vertel me.
  Wacht ik op Zijn volgende stap? Of op die van u en de uwen? Ik realiseer me dat ik me een ridderlijke vrijheid onder deze laatste post heb gepermitteerd. Maar ja, ook dat is het vrije woord. Lever me niet over aan Hem. Treed dan ook af. Sluit uw poort. Liever niet.

 6. hulde, vooral het klaagverbod spreekt tot de verbeelding… Nu nog passende consequenties bij overtreding bedenken.

 7. Nog niet bij stilgestaan dat zonder ‘baby-boomers’ jullie er ook niet waren; de trend zet zich gewoon verder ; jij klaagt ook, dus doe je gewoon je ouders na, wat gaat het worden als jij ‘ouder’ zal zijn???

 8. Precies Okotta-san! Daar sla je de spijker op de kop!
  Als men de baby-boomers wil kopiëren kan men beter de schouders eronder zetten en laten zien hoe het wel moet of hoe het beter kan inplaats van klaagzangen de wereld in te sturen.

 9. Agossie. Wéér een jankverhaal van een van een waarschijnlijk wat verwende na-babyboom (ex)puber?

  Ooit meegemaakt, waar je je nu tegen afzet?

  Ik ben een – net niet – baby boomer. Maar wij hadden vroeger géén auto. Jij waarschijnlijk vanaf jouw geboorte al wel. Waarom?

  Ook had ik géén tv op mijn kamer, laat staan – vrij dure – videospelletjes en wat en tegenwoordig allemaal op een puber kamer als normaal wordt beschouwd.

  Maar ik heb enórm respect voor mijn ouders – jawel, oorlog meegemaakt – die met hun ellende hebben weten om te gaan, zonder ons daarmee teveel te besmetten.

  En die ook hun kinderen, ondanks de meegemaakte ellende, hebben weten op te voeden. Als ouders. Niet als ‘vriendjes’.

  En dat allemaal zonder de luxe die tegenwoordig als normaal wordt beschouwd.

  Sorry, maar als het wij/zij denken zo ongenuanceerd wordt gevoerd denk ik toch een beetje aan Phill Collins: ‘Oh, think twice’. ‘Jullie’ – jawel, ik, kan het ook ;-) hebben geen idee welke ellende jullie níét hebben meegemaakt.

  En dat wilde ik toch even kwijt. Verwende krengen ;-)

 10. Ik ben als net na-de babyboomer het volledig eens met de laatste 3 reacties. Geen hoge opleiding en geen studiebeurs gehad, gewoon op mijn 17de gaan werken, overigens na een half jaar zoeken naar een baan. Meebetaald aan alle VUT-regelingen. Niet doorgaan van loonsverhogingen i.v.m. WAO-regelingen etc. die een bijdrage vroegen van de werkende. Zo zijn er nog wel meer te noemen. Als ik over 3,5 jaar 65 jaar ben dan heb ik 48 jaar gewerkt. Ik vind dan echt wel dat ik mijn aandeel heb gegeven.
  Door het werk diverse lichamelijke problemen gekregen die niet opgelost kunnen worden, versleten rug en artrose in mijn handen door de zware werkzaamheden. Nee, ik kan niet zeggen dat ik arm en zielig ben, ik ben zeer gelukkig getrouwd en heb schatten van kinderen en kleinkinderen. Je hoort mij niet klagen. Maar ik heb mijn aandeel aan de maatschappij geleverd. Mijn werkzame leven is zeker niet over rozen gegaan, ook ik heb diverse reoganisaties meegemaakt. Ik ben (slechts) 4,5 maanden werkeloos geweest, waarvoor ik de werkende van dat moment zeer erkentelijk ben. Wat ik ernstig vind is de wijze hoe we met elkaar omgaan, is die medemenselijk?

 11. Klagende leeftijdsdiscriminerende lul.

 12. Ik slik het weer in.

 13. it’s a very good weblog and i like it greatly!

Laat een bericht achter