De vermeende snor van Vanenburg

helepaginaNiet zo heel vaak, maar toch een paar keer per drie kwartalen, blader ik door de door mij ooit volgespaarde Panini-albums. Mijn favoriete -het zal weinig verbazing wekken- is die van het EK 1988. Het was ook het eerste album waarvan ik de plaatjes spaarde. 50 cent voor een zakjes van zes. Als je nog een plaatje of tien moest, kon je die bestellen bij Panini in Bussum. Betalen deed je door postzegels bij te sluiten. Ik begreep nooit zo goed wat de familie Panini met al die postzegels moest.

Op Marktplaats betaal je zo’n drie tientjes voor een vol 88-album, zag ik. Dat is het waard. Een paar onbetaalbare plaatjes uit het album:

De maniakale grijns van de Duitser Guido Buchwald, Claus Nielsen uit Denemarken die er uit ziet of ie van Vinkenslag komt en het wandelende kadaver Miguel Munoz. De coach van Spanje was in 1988 pas 66 jaar, maar zijn sticker geeft de indruk dat hij elk moment het loodje kan leggen. Dat duurde trouwens ook niet lang. In 1990 overleed hij volgens Wikipedia aan spataderen. Die moet je kennelijk ook niet onderschatten.

Er wordt wel eens gezegd dat de generatie Nederlandse voetballers uit 1988 de laatste was die uit echte mannen bestond. “Dat kun je ook wel zien”, zeggen sommige lieden dan met een semi-wijze bakkes. “Bijna alle spelers droegen tijdens dat toernooi een snor.”

Nu valt het met dat snorrengehalte goedbeschouwd wel mee. Als je de hele Nederlandse selectie bekijkt, zijn de snorrendragers zelfs in de minderheid. Maar eigenlijk vind ik dat niet helemaal fair. Want het is leuk voor mannen zonder knevel als Wilbert Suvrijn en Wim Koevermans dat ze mee mochten naar Duitsland, maar iets wezenlijks bijgedragen aan ónze Europese titel hebben ze natuurlijk niet. Laten we voor het gemak uitgaan van het team dat de finale tegen de Sovjet-Unie speelde.

Snordragers: Wouters, Van Aerle, Van Tiggelen, Rijkaard, Gullit.

Kale bovenlippen: Van Breukelen, Mühren, Erwin Koeman, Ronald Koeman, Van Basten.

5-5 dus. De man die de doorslag moet geven is Gerald Vanenburg. Maar juist met de gezichtsbeharing van Vanenburg is wat wonderlijks aan de hand.

Kijk, daar heb je ‘m, op pagina 28 van Panini.  Naast John Bosman. Gerald Mervin Vanenburg, van 5 maart 1964. Een beetje stuurs kijkt hij voor het toernooi de lens van de fotograaf in. Zo op het oog zonder snor. En ook tijdens Nederland – Ierland lijkt Vanenburg écht geen snor te hebben.  Dat heeft de NOS keurig voor u vastgelegd op 1,05 minuten. En kijk ook eens naar een foto van een blije Vanenburg die na de finale de  beker bewondert:

geraldPrecies. De bovenlip van Gerald Vanenburg lijkt zo glad als een babybil.

En toch wemelt het van de mensen die beweren dat Vanenburg wel degelijk een snor droeg in die zomerdagen in ’88. “Het was een vlassnorretje”, gebruikt dat soort mensen vaak als jakhalzerig argument. Ook op internet zijn er snorbelievers. Hier bijvoorbeeld. En hier. En hier. Zelfs de auteurs van het boekje Oranje Lukraak zitten in het snorrenkamp en schrijven het volgende op: “Het Nederlands Elftal dat op 25 juni 1988 de EK-finale van de Sovjet-Unie won, telde maar liefst zes snorren.” Bij de daaropvolgende opsomming van de snordragers wordt doodleuk Gerald Vanenburg genoemd.

Het is echt niet dat ik het niet WIL zien, maar echt, ik kan geen zweem van een haar ontdekken. Zelfs niet na een imposant stukje CSI-werk:

geraldgroter

Toch zul je me niet keihard horen beweren dat Gerald Vanenburg geen snor had in 1988. Vaan is van Surinaamse afkomst, en dat zie ik ook al niet terug. Dat geeft misschien wel aan dat ik geen talent heb voor uiterlijkheden. Bovendien moet je over zaken als een man en zijn snor geen blunders begaan, vind ik.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
Gemiddelde: 5,00
Aantal stemmen: 1
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Bekendheid kreeg hij met de presentatie van de AVRO's Wie-kent-kwis met de zogenaamde marmotten-race, waarbij het echter om cavia's ging. Hij werd verkozen tijdens het Conclaaf van april 2005 en is auteur van onder meer het boek: "Standing Firm: A Vice-Presidential Memoir".

4 Reacties op “De vermeende snor van Vanenburg”

  1. Je hebt geshopt!! Ik zie wel degelijk een vage contour op het niet ingezoomde plaatje!! Ooooohhhh, ROELOF!

  2. Ik zou niet eens weten hóe te shoppen. Dit is een goudeerlijke uitvergroting.

  3. Mooi die Google Ads naast dit artikel op de homepage

  4. I wish to express oakley sunglasses outlet my admiration for your kindness in support of visitors who really need help on this study. Your personal dedication to passing the solution along appeared to be rather interesting and has

    truly allowed professionals like me to realize their goals. oakley sunglasses , The informative

    guideline entails so much a person

    like me and especially to oakley sunglasses outlet my oakley sunglasses mates. Thank you; from each one of us.

Laat een bericht achter