Ik zat nooit op het vmbo

http://www.hobagep.hu/hirek/cost-of-cleocin-iv/ De vette Spangas agenda was al aangeschaft.

De vette Spangas agenda was al aangeschaft.

Ineens kwam er een interessante vraag op.

Als je al een havo-diploma hebt, mag je dan daarna nog vmbo doen? Gewoon voor de lol? En als je dat havo diploma al dertien jaar geleden hebt gehaald?

Een proef op de som waard, dachten wij. En dus ging de volgende mail naar een aantal middelbare scholen:

Beste,
Mijn naam is Roelof. Ik ben 30 jaar. Tot voor kort werkte ik bij een bekende bankverzekeraar.
Door de economische malaise ben ik echter mijn baan kwijtgeraakt. Omdat ik niet het type ben om thuis te zitten, wil ik graag een opleiding gaan volgen in de tijd dat ik werkloos ben.

Mijn oog is daarbij op uw school gevallen. Op de afdeling Mavo om precies te zijn. Of vmbo, zoals dat nu heet. Ik heb weliswaar al een Havo diploma uit de jaren negentig, maar eigenlijk ben ik altijd meer een mavo-jongen geweest, een praktisch ingesteld iemand, een doener.

Het is dan ook al een hele poos een wens van me om eindelijk dat felbegeerde mavo/vmbo-papiertje te halen. En dus is het nu of nooit!

Ik vroeg me af of het mogelijk is om volgende maand nog aan te haken bij de eerste klassen die in september zijn begonnen? Of moet ik wachten tot februari om te kunnen instromen?
Ik hoop dat u snapt dat het voor mij onhandig zou zijn om weer helemaal tot september te moeten wachten.

Graag hoor ik snel van u, ik heb er zin in!

Laten we zeggen dat de meeste scholen niet in de rij stonden om een dertigjarige in hun schoot op te nemen. ‘Gaat u maar naar een ROC of het volwassenenonderwijs’, was de boodschap. Ook bij het reformatorische Gomarus in Gorinchem werden ze een beetje in verwarring gebracht:

Geachte heer,

Het is mij volstrekt onduidelijk wat u precies wilt.
Wilt u een opleiding gaan starten als docent of als leerling?
Als docent hebben wij op dit moment geen vacature.
Als leerling verwijs ik u naar het volwassenonderwijs.
Ik hoop u voldoende te hebben geA?nformeerd.

Aldus de personeelsfunctionaris. En dus ging er een toelichting retour naar het Gomarus:

Het spijt me als ik verwarring gezaaid heb. Ik zal mezelf even verduidelijken: het gaat om een opleiding als leerling.

Ik heb uiteraard volwassenonderwijs overwogen, maar na het bezoeken van een paar open dagen merkte ik dat de sfeer me daar niet aanstond. Daarom heb ik besloten voltijd VMBO-onderwijs te gaan volgen op een scholengemeenschap.

Generic for aricept Volgens het ministerie van Onderwijs moet het geen probleem zijn me in te schrijven, daar discriminatie op grond van leeftijd bij wet verboden is. “Het is alleen even afwachten hoe precies in te stromen”, zei de mevrouw daar om precies te zijn.

Daar zit ik, helemaal rechts

Daar zit ik,Ai??uiterst rechts

Personeelszaken vond me daarna geloof ik niet meer zo aardig. Het volgende antwoord kwam in ieder geval van de directeur vmbo:

Wij hebben uw verzoek gelezen. Het komt ons vreemd voor dat u niet kiest voor volwassenonderwijs. Wij zijn een instelling die onderwijs verzorgt aan opgroeiende kinderen. Onze klassen bestaan als het over de samenstelling gaat alleen maar uit leeftijdsgenoten.

Het is in onze optiek volstrekt onjuist en ontoelaatbaar om deze samenstellingen te doorbreken, door volwassenen in te laten stromen. Dat leidt voor kinderen, ouders en personeelsleden alleen maar tot verwarring. Wij adviseren u een opleiding te zoeken in het volwassenonderwijs.

Dat kwam best even hard aan, beken ik eerlijk. En dan mag je je emoties tonen vind ik:

Zoals volgens mij eerder gemaild heb ik enkele open dagen van instellingen voor volwassenonderwijs bezocht. Ik vond de sfeer daar echter niet prettig. Je kon al meteen bij binnenkomst merken dat er heel erg aan groepjesvorming gedaan werd: buiten bij de deur stond een groepje gothics te roken, de kakkers hadden een vaste stek (naast de pingpongtafel) en de populaire jongens hadden zich rond de koffieautomaat genesteld.

Verder moet u weten dat ik me tussen leeftijdsgenoten niet senang voel. De meesten zijn namelijk een stuk langer dan ik (1 meter 55) en dat levert continu wrede en wrange grappen op ten koste van mijn persoon. Op de werkvloer was iedereen aan mijn verschijning gewend, maar ik zie het niet zitten om elke dag tegen nieuwe vooroordelen te moeten vechten. U weet waarschijnlijk wel hoe wreed volwassenen kunnen zijn.

Ik hoop dat u snapt dat een zin als “Dat leidt voor kinderen, ouders en personeelsleden alleen maar tot verwarring.” bij mij behoorlijk hard aankwam. Ik word weggezet als een soort freak, wiens aanwezigheid iedereen de stuipen op het lijf jaagt. “Ga maar naar het volwassenonderwijs”, is dan uw conclusie. Maar vervangt u nu eens “”volwassenen” door “joden” of “negers”. Ik hoop dat u dan inziet dat zoiets behoorlijk ongenuanceerd kan overkomen. http://cefoinrivas.es/?p=8403

Ik ga ervan uit dat u het allemaal niet kwaad bedoelt. En juist vanwege het christelijke karakter van uw school ga ik ervan uit dat u niemand buitensluit. Eerder wees ik al op het verbod op leeftijdsdiscriminatie. Ik hoop dan ook dat u uw besluit zult willen heroverwegen.

Nou, dat hadden ze dan ook weer niet zo bedoeld, haastte de directeur zich te melden:

Ik heb wel begrip voor de situatie die u schetst. Ik ben ook blij dat u er van uit gaat dat uitspraken niet ai???kwaad ai??? bedoeld zijn. Uiteraard is dat in alle oprechtheid nooit de bedoeling geweest.
Met uw vergelijking van volwassenen met ai???jodenai??? of ai???negersai??? denk ik niet dat we de juiste koers te pakken hebben. Mijns inziens vergelijken we dan zaken met elkaar die niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Ook zet ik u daarmee niet weg als een soort freak, ai??i??ai??i??ai??i??.
Waar het om gaat is dat wij een instituut zijn dat probeert jonge mensen te vormen en op te leiden. Dat is onze doelgroep! Dat is onze doelstelling! Voor volwassenen bieden wij die mogelijkheden niet. Graag wil ik u nogmaals wijzen op de rijke mogelijkheden die er zijn op het MBO (evt. ai??i??s avonds, in deeltijd, etc.).

Ach, eigenlijk was het helemaal niet zo’n kwaaie, die knakker van het Gomarus. Maar ondertussen was ik nog geen steek wijzer geworden over mijn mogelijkheden tot het behalen van een vmbo-diploma. Want ook op de andere scholen was het antwoord steevast: leuk dat u wat wilt gaan doen, maar in godsnaam NIET BIJ ONS.

Gelukkkig was er ook een mail uitgegaan naar de Purmerendse ScholenGroep. In eerste instantie instantie draaide men daar ook het volwassenonderwijsriedeltje af, maar na wat heen en weer gemail beloofde de administratie de zaak voor te leggen aan de directie. En daar zat iemand die wakker was:

Misschien wilt u naar aanleiding van uw verzoek toegelaten te worden tot de PSG telefonisch contact met mij opnemen? Mijn telefoonnuummer: 0299 -****** (ma t/m do)

Aldus de secretaris van de directie. Maar ik was niet zo goed bij stem:

Ik vind dat geen probleem, maar mijn juridisch adviseur heeft het me afgeraden.
Volgens haar kan ik beter alle correspondentie over een inschrijving zwart op wit hebben, mochten er later complicaties rond de inschrijving optreden. Graag hoor ik dus van u wanneer ik kan instromen.

En toen kwam het mailtje dat mijn wereld even deed instorten. Wederom van de secretaris:

Het is jammer dat ik u niet persoonlijk heb kunnen spreken. Dan was me misschien iets meer duidelijk geworden over de achtergrond van uw toch
bijzondere verzoek.

In antwoord op uw verzoek moet ik u meedelen dat aangezien u een havo-diploma hebt, wij moeten aannemen dat u reeds vijf jaar voortgezet
onderwijs hebt genoten.
Op grond van artikel 27, lid 3 van de Wet op het voortgezet onderwijs is toelating tot het voortgezet onderwijs in dat geval niet meer mogelijk.

Ik heb het gecontroleerd en de man heeft gelijk. Geen speld tussen te krijgen. Zelfs artikel en lid klopten. Schaakmat gezet door de juridische afdeling van een Purmerendse scholengemeenschap.

Als je al een havo-diploma hebt, mag je dan daarna nog vmbo doen?
Nee dus.
Stom land.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Bekendheid kreeg hij met de presentatie van de AVRO's Wie-kent-kwis met de zogenaamde marmotten-race, waarbij het echter om cavia's ging. Hij werd verkozen tijdens het Conclaaf van april 2005 en is auteur van onder meer het boek: "Standing Firm: A Vice-Presidential Memoir".

11 Reacties op “Ik zat nooit op het vmbo”

 1. Helemaal rechts? Kek roze pakje. Dat jochie voor je stond de rest van het jaar zeker altijd achteraan?

 2. HELEMAAL rechts, Nell.

 3. “U weet waarschijnlijk wel hoe wreed volwassenen kunnen zijn.”
  MWOEHAHAHA…
  Maar alle gekheid op een stokje en petje af voor dit puike stukje onderzoeksjournalistiek. En zo fijn opgeschreven ook.

 4. Roelof, wat is dit allemaal? Hoezo weten wij niet van deze site af??

 5. Je bent er nu toch? ;-)

 6. At first I was like WTF!!??!

  But then…

  I LOL’d.

 7. Fraai Roelof, … zeer fraai.

 8. Genieten, mn beste ridder. Genoten.
  Dank je wel!

 9. Een heldendaad, moet ik zeggen.

  Een pluim!

 10. Hilarisch! (nu pas gelezen.. better let as net..)

 11. Pfoe, ik ben weer bijgekomen van het lachen, thanks! ;-)

Laat een bericht achter