Verbod TPB symboolpolitiek

picture-4De kogel is door de kerk, de kazen gesmolten en de varkens gewassen. Stichting Brein, de Nederlandse anti-download-beweging, zag zijn geslachtsdeel groeien toen de Amsterdamse rechtbank The Pirate Bay verbood in Nederland. Eindelijk een ai???goedeai??? stap in de richting van een ai???eerlijkai??? digitaleAi??manier van muziek- en filmuitwisseling. De Ridders van het Vrije Woord zouden geen Ridders zijn als zij er niet het hunne van zouden vinden, en snappen niets van de uitspraak.

Net alsAi??bij de komst van de televisie, het cassettebandje, de VHS en de cd-r schreeuwde de entertainmentindustrie moord en brand toen bleek dat het wel erg makkelijk werd om via internet data uit te wisselen. Waar in het begin P2P-netwerken nog redelijk onschuldig waren (vond iedereen behalve Lars Ullrich van Metallica), blijkt het uitwissel van torrent-files vandaag de dag zo goed te werken, dat er een stuk minder cdai??i??s en dvdai??i??s worden verkocht.

Volgens de industrie bewijs dat de artiesten (lees: de boboai??i??s) veel omzet mislopen door al dat illegale gedownload. Het succes van de torrents is voor de Ridders een logisch gevolg van het feit dat de cd en dvd als opslagmedium achterhaald zijn. Met de komst van het internet, bijna 20 jaar geleden werd het een eitje om elkaar steeds grotere bestanden te sturen. Waarom dan naar de winkel om een schijfje te kopen als je ook gewoon vanaf de luie bank een bestand kan downloaden? iTunes en andere online winkels zouden goede opties zijn, maar daar kan ik niet eens een Beatles single kopen, vanwege gezeik over de licentie van de muziek.

piratebay-comicDaarnaast blijkt uit onderzoek door Roger Wallis, media-professor, componist en voorzitter van de Zweedse BUMA, dat het delen van bestanden tot een hogere verkoop van kaartjes voor live-concerten heeft gezorgd. Daarnaast is misschien een nog fundamenteler argument, namelijk dat TPB helemaal niets verkeerd doet. De website is niet meer dan een verzamelplaats van torrent-files, die op hun beurt niets anders zijn dan moderne, uitgebreide links. Het aanbieden van die links, wat ook in bijvoorbeeld World of Warcraft op grote schaal gebeurd, was nog nergens verboden. Je hebt voor het maken van een torrent-file niet eens internet nodig, laat staan TPB. En trouwens, torrents zoeken via Google is toch ook niet illegaal.

De uitspraak van de Amsterdamse rechtbank lijkt symboolpolitiek. Het is dan ook niet duidelijk welk signaal de rechter probeert te geven. Natuurlijk zal iedere Nederlandse internetgebruiker niet nu in Ai??Ai??n keer stoppen met downloaden. En natuurlijk zal er binnen no-time een website zijn die de rol van TPB in Nederland heeft overgenomen. En als torrents worden verboden, staat er natuurlijk al een opvolger klaar.

De komst van het internet heeft een nieuwe realiteit geschapen voor de vrijheid van informatie-uitwisseling. Een realiteit die de industrie vroeger naar zijn hand wist te zetten, maar waar ze nu als een kip zonder kop achteraan lopen. Iets dat niet gaat veranderen, ongeacht hoeveel websites er ook worden verboden.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

"I used to want to change the world. Now, I just want to leave the room with a little dignity."

4 Reacties op “Verbod TPB symboolpolitiek”

 1. Gewoon zoeken met een overkoepelende torrentzoeker als http://www.torrentz.com.

 2. Alles waarmee het gewone volk te veel mogelijkheden krijgt of de gewone man teveel geld mee verdient wordt iedere keer weer gesaboteerd door de overheid of de industrie. Religies proberen nog steeds uit te maken wat je moet geloven, Regeringen wat je moet doen en Bedrijven wat je moet kopen. Trap er niet langer meer in mensen !

 3. Rico schrijft ook vaak brieven naar de Telegraaf, die hij eindigt met “Nederland wordt wakker!!!”

 4. Maak de DVD’s en Cd’s maar een stuk goedkoper, een nieuwe (pas uitgegeven) cd kost nu rond de 17 euro, in de gulden tijd was dit 17 gulden. Bovendien voor een nieuwe muziek DVD betaal je ongeveer 30 euro, in de gulden tijd ongeveer 19 gulden.
  Wordt het niet tijd om deze prijzen aan te pakken, zodat er minder ilegaal gedownload wordt.

  Wie steelt nu van wie???

  groetjes,
  Jan

Laat een bericht achter