Den Haag: van hofstad naar hoofdstad

Oproeien in Den Haag is oproeien met een verongelijkt gevoel. Onze hofstad had onze hoofdstad moeten zijn: een kort betoog.

Oh, oh Den Haag, mooie stad achter de duinen. Ondergetekende is geboren en getogen in onze ambtenarenstad. Blij toe, maar het heeft zo z’n nadelen. De lokale voetbalclub heeft een aanhang die voornamelijk bestaat uit neanderthalers, het college van B&W heeft alleen oog voor geldverslindende http://samtar.ru/?p=14739 prestige-projecten, en het onbreekt de stad aan een goed nachtleven door het gemis van een universiteit.

Daar tegenover staat een aantal voordelen. Scheveningen is samen met Zandvoort waarschijnlijk de meest bekende badplaats van Nederland, de Lange Voorhout http://vykupmercedes.ru/cleocin-lotion-cost/ is de mooiste laan van Europa, en het Mauritshuis heeft mijns inziens de beste collectie schilderijen ter wereld. Wellicht is dat laatste wat overdreven, maar Het Meisje Met De Parel maakt een hoop goed.

Bovenstaande is echter geen reden om Den Haag tot hoofstad te bombarderen. Daar zijn genoeg andere redenen voor. Telt u even mee? De regering, het parlement, de senaat, het leeuwendeel van de ambassades, het JoegoslaviAi??-tribunaal, de Hoge Raad, het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof, het Vredespalies en de Koninklijke bibliotheek. Stuk voor stuk zijn ze te vinden in ‘s-Gravenhage.

Wat zijn de tegenargumenten? Het belangrijkste is een eeuwenoud misvertand: Den Haag heeft nooit stadsrechten gekregen, en is zodoende formeel gezien nog een dorp. Dit is om drie redenen onjuist. Ten eerste is het stadsrecht ten tijde van de Bataafse Republiek in 1798 afgeschaft, ten tweede heeft Den Haag in 1810 alsog de eretitel stad gekregen, en ten derde kent Nederland formeel alleen gemeenten, zonder onderscheid tussen steden en dorpen.

Het wordt tijd dat we de feiten accepteren: Den Haag is in alle opzichten de belangrijkste stad van Nederland. Natuurlijk is de huidige hoofdstad een gezellig gezelschap van gedrogeerde gastarbeiders en hitsige hoeren, zich ophoudend in stinkende steegjes en patserige panden, maar Amsterdam hoeft niets van zijn charme in te leveren. Desnoods vragen we Haarlem om de titel hoofdstad van Noord-Holland op te geven. Op die manier hebben die pretentieuze grachtbewoners heus nog wat om trots op te zijn.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Zoon van Robert, kleinzoon van Laurens, kind van andere tijden, meester der luiheid, verleider der vunzigheid, brouwer des ongenoegens. En nog meer van die zotheden.

6 Reacties op “Den Haag: van hofstad naar hoofdstad”

 1. Disclaimer:

  Aangezien een aanzienlijk deel van de Ridders zetelt in Amsterdam, verwacht ik een groot aantal zure reacties.

  Laat maar komen. :D

 2. Ach jongen toch.

  Als Ron Boszhard roept dat hij minister had moeten zijn gaan we toch ook niet zuur reageren?

  Aandoenlijk ook, dat ‘’s-Gravenhage’.

  *loopt even de bruisende Kalverstraat in*

 3. vanwaar deze verongelijktheid, ridder robin. is er echt iets mis met de manier waarop de dingen zijn verdeeld? voelen jullie je tekort gedaan? zowiezo raar om een dergelijk betoog te lezen van een hagenees die zijn stad heeft verlaten voor de hoofdstad van het pittoreske overijssel.

  en laten we over dat “in alle opzichten de belangrijkste stad van het land” binnenkort nog eens een biertje drinken. in de huidige hoofdstad wel te verstaan.

 4. Niks Amsterdam, niks Den Haag. Rotterdam is waar het geld wordt verdiend!

 5. Als geboren en getogen Hagenees hoor ik Den Haag natuurlijk de meest geweldige stad van Nederland te vinden. Dat vind ik niet. Ik ben het wel compleet eens met de daadwerkelijke redenen die Robin geeft voor het bombarderen tot hoofdstad. Eerlijk waar, waarom gebeurt alles wat belangrijk is in Den Haag? En staat ons bruisende hoofdstad vooral bekend om zijn vrijbuitersmentaliteit?

 6. Helemaal mee eens 100%

Laat een bericht achter