Willem’s Bloemenboetiek

http://ksk45.ru/?p=2143 http://www.divamap.fr/best-cannabis-seeds-bank/ Buy zyban online Bij u op het zakelijke toilet, of in de keuken op kantoor hangen ze vast ook: briefjes. ‘Wilt u uw kopjes afwassen?’ ‘Dit toilet is geen afvalbak!’. Op de wc op mijn werk hing eens een A4 op de deur met de onheilspellende woorden ‘Kijkt u, voor u het toilet verlaat, of u het schoon en netjes achterlaat’.

Bijzonder was wel dat dit briefje volledig zonder spelfouten geschreven was. Dat is toch meestal anders bij briefjes in het openbaar. Zoals dat kleine papiertje dat op het damestoilet aan de andere kant vanAi??het pandAi??hangt. Daarop staat iets in de trant van: ‘Wilt uAi??DEZE toilet schoon achterlaten?’.Ai?? Fout, maar iedereen begrijpt wat er staat.Ai??Er bestaanAi??echter mensen die het DEZE doorkrassen en er met heel dikke en overdreven letters DIT neerzetten.

Dat brengt me dan weer bij een andere spelfoutgerelateerde kwestie: het uithangbord. Hoe vaak zie je niet: ‘Willem’s bloemenboetiek’? Of: ‘Garage De Vries. Voor alle onderdelen wie u zelf niet hebt’. Of, een klassieker: Mieke’s shop. Voor sieraden en acesoires.’ Om over de capucino nog maar te zwijgen.

Ik mag graag reconstueren hoe dit mis is gegaan. Vermoedelijk hebben Willem, meneer De Vries en Mieke het uithangbordenbedrijf een tekst met fouten gestuurd. Maar werkt daar dan niemand die nog even lekker met de spellingschecker aan de slag gaat? Of uit zichzelf weet dat accessoires met twee cee’s en twee essen is? En dat je in het Nederlands in het geval van bezit alleen een apostrof ‘s krijgt als er sprake is van een a, een o, een i of een y aan het eind van het woord?

Blijkbaar niet, getuige het steeds toenemende aantal foutgespelde uithangborden. Maar bestaat er dan geen commissie bij de gemeente die eens in de zoveel tijd met een rode pen een rondje door de stad maakt?

Cor van der Laak heeft er ook maar moeite mee:


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Groothertogin Neeltje bekijkt het gepeupel met de neus in de lucht.

Een reactie op “Willem’s Bloemenboetiek”

  1. Cor van der Laak is een held!

Laat een bericht achter