De tirannie van Van Dobben

Radio 538 heeft een doodenge actie bedacht. Als je op Koninginnedag een broodje Van Dobben Croquet koopt, maak je kans op een jaar lang gratis Van Dobben bitterballen. Nou, dank je partytime.

Al jarenlang krijg ik op terrassen schuldbewuste blikken van mijn gezelschap als er -meestal op vrijdagmiddag- bitterballen worden besteld. In Amsterdam hebben cafAi??s er namelijk een handje van om louter Van Dobben-ballen te serveren. Dat vinden ze chic denk ik. Maar het is gewoon dom. De Van Dobben-bal is een te dure en overschatte meelbal met een klets Maggi erdoor. Ik weiger dan ook pertinent mee te eten van de Van Dobben-garnituren. Steevast wordt er voor mij een portie vlammetjes besteld. Dat is tenminste een eerlijke partysnack.

Geef toe: u moest twee keer kijken!

Geef het maar toe: u moest ook twee keer kijken!

Er zijn twee redenen waarom niemand meer Van Dobben snacks zou moeten eten. De eerste is de smaak. De fabrikanten gaan er prat op dat zij de enigen zijn die fatsoenlijke bitterballen en kroketten produceren. Ze doen het voorkomen alsof een chef-kok elke bal hoogstpersoonlijk volspuit met een melange van overheerlijke en exquise vleesdelicatessen. Niet is minder waar.

Het begint al bij het omhulsel. Een goede bitterbal is mooi rond en wordt omgeven door een gelijkmatige laag bruin paneermeel. Bij Van Dobben vinden ze dat echter veel te gewoon. Ze vonden het er wel een goed idee om een keiharde bleke laag rondom de vulling te maken. De kleur doet denken aan de natte flats van een kameel op leeftijd. De kleine gezwellen die op de korst zitten zag ik voor het laatst elders toen een oudtante wondroos op haar onderrug had. Een dag later stierf ze.

Wie zich eenmaal door de buitenste rand heeft geworsteld, wacht de ergste beproeving. De vulling van de Van Dobben is te zout, hopeloos vermalen en smaakt nergens naar. Ik neem nu trouwens wel de ballen van Van Dobben als voorbeeld, maar ik had net zo goed Kwekkeboom of http://www.meleksjewels.com/?p=1313 Oma Bobs kunnen gebruiken. Dezelfde verschrikkelijke smaak, dezelfde arrogante uitstraling van ‘wie doet me wat’.

Dat brengt me bij de tweede reden waarom de Van Dobben zo’n wanstaltig product is. Kijk, het staat iedereen vrij om voedsel te produceren dat niet lekker is. Ik houd bijvoorbeeld niet van eierkoeken, maar ik heb er ook geen last van. Eierkoeken? Ik kan er niet warm of koud van worden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Aromat.

Hoe anders is het gevoel bij die arrogante potsenmakers van Van Dobben!
Ze doen er alsof De Heere hoogstpersoonlijk de Van Dobbensnacks schiep. Alsof Adam op de zesde dag gevraagd werd of hij nog wat te snacken bliefde en daarop antwoordde: “Nou, ik lust wel wat hartigs eigenlijk.” En dat HIJ daarop met een schaal van die gebobbelde bleke ballen aankwam.

Neem nu de kroketten van Van Dobben. Die heten daar ineens Croquetten. De boodschap van de parvenus van Van Dobben is duidelijk: “Onze producten zijn ver verheven boven alle andere snacks. Geloof je het niet? Kijk maar, we schrijven kroket met een C en een Q. Als dat geen kwaliteit is!” En met die mentaliteit van misplaatste superioriteit verziekt Van Dobben al sinds 1945 onze vaderlandse snackmarkt. En dat mag allemaal maar van de hoge heren in Den Haag.

Bedenk u de volgende keer als u bij het diepvriesvak in de supermarkt staat dat er prima betaalbare en gezonde alternatieven zijn. Neem nu de 20% rundvleeskroket. Geen opsmuk, geen pretenties en een smaaksensatie waarvoor Nederland al sinds de jaren zestig valt. En ook zijn kleine broertje, de 10% kroket, is prima te verhapstukken. Stuk voor stuk snacks zonder kapsones en mAi??t van die lekkere draadjes in de vulling.

En anders eet u donderdag op het Museumplein met een oranje kroontje op uw bakkes toch lekker zo’n over het paard getilde Van Dobben croquet. Met het risico dat u 208 verpakkingen van dat vullis wint. Er is trouwens ook 5000 euro te winnen, maar ik zou het risico niet willen lopen.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Bekendheid kreeg hij met de presentatie van de AVRO's Wie-kent-kwis met de zogenaamde marmotten-race, waarbij het echter om cavia's ging. Hij werd verkozen tijdens het Conclaaf van april 2005 en is auteur van onder meer het boek: "Standing Firm: A Vice-Presidential Memoir".

12 Reacties op “De tirannie van Van Dobben”

 1. Dat lucht op, of niet? Ik dacht al die tijd al, waar blijft nou Roelofs niet mis te verstane anti-Van Dobben-rant. En here it is, beter dan ik had kunnen verwachten!

 2. Lul niet, eierkoeken moeten ook verboden worden!

 3. In Zwolle bij de Singel (velen van u wel bekend) hebben ze geen enkele bitterbal in hun bittergarnituur. Enkel chicken wings, spare ribs en chorizo. Dát is de toekomst!

 4. Die lekkere draadje in de 10% rundvleeskroket uit de supermarkt dat duidt er op dat er waarschijnlijk ook paardenvlees in zit. Dus als je dat lekkerder vind dan is het ok maar geef mij maar zo’n veel lekkerdere Oma Bobs bitterbal, en die zijn helemaal niet zo duur veel goedkoper als van Dobben of Kwekkeboom en helemaal niet over het paard getild en arrogant maar dat zijn hardwerkende mensen, dus graag geen vergelijk met Van Dobben of Kwekkeboom.
  Je moet wel beter onderzoek doen als je daarover schrijft.
  Een beetje dom.

 5. Haha, wat een stuk! Ik moest erg hard lachen tijdens het lezen maar verstand van bitterballen heeft hij duidelijk niet! Ik vind de Van Dobben bitterbal juist lekker, het is tenminste niet zo’n klein bitterballetje als van de andere merken. Nog lekkerder zijn die van Kwekkeboom trouwens, die zijn wat pittiger en hebben dus meer smaak!

  Ps: ben benieuwd hoeveel mensen het hier dan weer oneens mee zijn…:-)

 6. Geachte Heer,
  Het spijt me dat U geen verstand hebt van bitterballen en (volgens U) van kroketten maken hebt en er toch over schrijft.Sinds Juni 1945 werden de croquetten en bitterballen alleen in de zaak verkocht en niet landelijk Dat kqwam pas in de tachtiger jaren. en
  sinds 1945 waren het reeds de CROQETTEN van Van Dobben.
  Jammer dat ik zo laat reageer maar ik had het nog niet eerder gezien’ Afz. A.J.Praastink
  bedrijfsleider 1953 tot 1986 bij van Dobben

 7. de van dobben kroket wordt vervaardigd van vakenskop en slacht afval ik kan het weten die koppen moest ik zelf alleveren daar
  maar de kroket smaakte perfect.

 8. de kroket is vervaardigd van varkens kop en slachtafval
  ik weet dat ik heb ze zelf geleverd voor mijn toenmalige werkgever

 9. Já ik hoor dit maar áán voor mij is er maar
  één Croquette in de wereld!!
  “De Croquetten van Van Etten”
  Jammer genoeg z’n die negens méér tekoop!!!!

  Die MIS ik erg!!

  Peter.

 10. @jac, weet je wel waar de fabriek staat? Ik snap wel waarom het je toenmalige werkgever is, je lult nogal dom.

  En ik weet wel wat voor vlees er in zit!

 11. Peter Houniet zegt:
  22 november 2011 om 08:00
  Já ik hoor dit maar áán voor mij is er maar
  één Croquette in de wereld!!
  “De Croquetten van Van Etten”
  Jammer genoeg z’n die negens méér tekoop!!!!

  Die MIS ik erg!!

  Peter.

  Hello Peter,

  De Croquetten van “Van Etten” z’n te koop in Vancouver, British Columbia.

  De “Van Etten” Croquetten zijn wereld be kent.

  M. Vr. Gr.
  Justin Bieber.

 12. Well Peter,

  You’re right the famous Croquetten van “Van Etten” are missed by every one in The Netherlands.

  I was in Vancouver in 2012, in September and there’s where they have speciality restaurant where they sell the special “Van Etten” croquetten, they have 5 different kinds, I love the ones with sweetbread and truffel.

  They are the best I’ve ever eaten they are the best.

  The quality is outstanding real butter and fresh herbs, and also it has lots of meat in them, go and try them out.

  Robert Heilbron.

Laat een bericht achter