Om doodmoe van te worden

Al eerder schreven we over godsdienstwaanzinnigen die hardnekkig proberen Genesis bij u door de strot naar binnen te duwen. Dat waren echter Amerikanen. Binnenkort bij u op de Nederlandse deurmat: een folder waarin u kunt lezen dat evolutie eigenlijk dikke onzin is.

Initiatiefnemer Johan Huibers was onlangs nog te gast bij Pauw & Witteman, waar hij uitlegde dat mensen beide kanten van het verhaal moeten kennen, en zo een afgewogen beslissing kunnen maken: creatie (intelligent design) of evolutie? Dit is echter een valse keuze. Het is kiezen tussen wetenschap en Godsdienst, tussen onderbouwde feiten en religieuze filisofie. De folder in kwestie staat vol met argumenten die sinds tientallen jaren weerlegd zijn, maar dat weerhoudt Huibers er niet van ze te presenteren als serieuze wetenschappelijke twistpunten. Overigens steun ik de actie van twee Utrechtse studenten die een ja/nee-sticker tegen deze actie hebben gemaakt van harte.

Ik volg deze ‘discussie’ al een aantal jaren, en eerlijk gezegd begin ik er doodmoe van te worden. Het is feitelijk onjuist om het scheppingsverhaal lijnrecht tegenover evolutie te zetten. Evolutieleer houdt zich bezig met wetenschap, met biologie. Het scheppingsverhaal hoort thuis in de kerk, aan de keukentafel, en desnoods in een les filosofie of maatschappijleer. Als we die zaken door elkaar gaan halen is het einde zoek. Een veelgehoord non-argument is dat ‘evolutie een theorie en geen feit is’. Iemand die dit argument oppert heeft geen notie van de betekenis van het woord ‘theorie’ in een wetenschappelijke context. Zwaartekracht is immers ook een theorie.

Maar goed, zoals gezegd ben ik het zat. Ik ga er geen woorden meer aan vuil maken, ik laat het over aan een paar verstandige mensen die dat veel beter kunnen dan ik:

Buy himcocid tablet


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Zoon van Robert, kleinzoon van Laurens, kind van andere tijden, meester der luiheid, verleider der vunzigheid, brouwer des ongenoegens. En nog meer van die zotheden.

3 Reacties op “Om doodmoe van te worden”

  1. Ik moest laatst met de pont naar Amsterdam Noord en toen zag ik dat knutselwerkje liggen. Ze hebben er ook heel vertederend een giraffe van pluche ofzo bovenop gezet. Het is bijna folklore geworden. Als het kabinet niet vol met zulke mensen zou zitten zou ik t zelfs aandoenlijk vinden.

  2. [...] soort mensen vrij rond mag lopen en zelfs aan mag schuiven bij Pauw en Witteman – we schreven er al eerder [...]

  3. Tja het letterlijke verhaal van Noach zoals het in de Bijbel staat is tamelijk onzinnig tenzij je het als een mythe leest, zoals je dat ook doet met Homerus. Dan is het een prachtig verhaal. Maar dat er aanwijzingen zijn die wijzen op grote overstromingen in een ver verleden staat buiten kijf. De Zwarte Zee bijvoorbeeld is mogelijkerwijs ontstaan door een aardbeving, vulkaanuitbarsting of tsunami die een breuk bij de Bosporus tot gevolg had, waardoor het achterliggende dal volliep. De Ark strandde volgens de Bijbeltekst op de Ararat, een berg in Turkije. Als je die twee bij elkaar optelt, kom je uit op een mogelijke historische oorsprong van het Noach verhaal. Misschien was dit dezelfde ramp die de Minoische cultuur op Kreta wegvaagde? Elke mythe bevat een kern van waarheid. Maar laat ons de waarde van mythen niet beoordelen op hun waarheidsgehalte, maar op wat de verhalen ons te zeggen hebben. Daar zou de discussie over moeten gaan en niet over een kinderachtig welles nietes spelletje

Laat een bericht achter