Klassieker uit de kerkers

Deze keer: hoe de Ridders als echte tegellichters de waarheid over de stem van Peter Jan Rens boven water probeerden te krijgen.

De donkere dagen voor Kerst, tijd van contemplatie en omzien. Naar drie jaar geleden bijvoorbeeld. De Ridders bestonden al, maar op een ordinair web-log adres. En met onze moeders als voornaamste bezoekers. Reden om een paar hoogtepunten uit de kerkers van het Vrije Woord te peuren. We beginnen op 6 december 2005. Het was een dag waarop de volgende vraag rees:

Ongeveer een week geleden was de Jan Wolkers-verfilming Brandende Liefde http://beta.gardena-rus.ru/2018/02/16/walmart-price-for-celebrex/ op tv. Ik moet bekennen dat ik het boek nooit heb gelezen en de film nooit helemaal af heb gekeken. Wel staan me van heel vroeger, toen ik kennelijk eens een fragment voorbij heb zien flitsen, nog twee dingen bij:

Huub van der Lubbe: Dat van Monique en Peter Jans aars, dat was wat je noemt Binnen zonder kloppen, hahahahahahaha.

Huub van der Lubbe: 'Dat van Monique en Peter Jan's aars, dat was wat je noemt "Binnen zonder kloppen", hahahahahahaha'.

A) Monique van de Ven steekt ergens in de film om door mij nooit opgehelderde, maar ongetwijfeld perfide redenen in het voorbijlopen krachtig een vinger in de aars van Meneer Kaktus (die overigens de voor hem zo karakteristieke pyjama niet aan heeft).

B) Buy flomaxtra Meneer Kaktus heeft ineens een volstrekt andere stem, namelijk die van Kees Prins, die ik toen nog alleen kende als de stem van een beer in een VPRO-tekenfilm.

(U kunt zich de verwarring indertijd voorstellen: een vreemde vrouw die haar vinger in de poeperd van Meneer Kaktus drukt, die plots klinkt als Grote Bruine Beer???)

Punt A heb ik in de loop der jaren een beetje weten te verdringen, over het tweede kan ik me nog verbazen. Was de tape waarop de stem van Peter-Jan Rens stond, mislukt? Had Rens bij de opnamen ontstoken stembanden?**
Paste zijn stem soms in de ogen van de regisseur niet bij het karakter dat hij speelde?

Andere acteurs in de film, waaronder Huub van der Lubbe, hebben wel gewoon hun eigen stem gehouden. Volgens mij zijn er ook in De Gulle Minnaar van dit soort geintjes uitgehaald.

Kan iemand mij in Godsnaam vertellen wat hier het nut van is geweest?

(** De fijnproever merkt hier natuurlijk de subtiele hint naar Mevrouw Stemband)”

Collega Vincz was wat doortastender dan ik. Die pakte meteen de telefoon en belde naar Texel. Daar liep toen nog ene Jan Wolkers rond, indertijd de schrijver van Brandende Liefde. Vincz rapporteerde een dag later:

“Wolkers weet natuurlijk niet veel van de film, maar hey, hij stond in het telefoonboek! Producent Rob Houwer niet. Het enige wat ‘ie erover kwijt wilde is het volgende:

“Jan Peter Rens is een verschrikkelijke mislukking, een enorme lul in de film. Daarom was die film ook een grote mislukking.”

Dank u, goede heer Wolkers, voor deze prachtige kwoot, maar we zijn natuurlijk nog geen reet (haha!) opgeschoten met onze vragen. We houden u op de hoogte!”

Mevrouw Stemband en Rob Houwer gaven vervolgens geen sjoege. Uiteindelijk was het een lid van de toenmalige crew die iets van helderheid wist te scheppen tegenover uw helden:

Tja, het viel natuurlijk wel te verwachten dat Jan Wolkers niet veel zinnigs kon zeggen over meneer Kaktus. Nee, we zullen echt de verantwoordelijken moeten spreken. Laten zij maar verantwoording afleggen over hun daden!

In 1983 werden de eerste gidsen van het Pieterpad gedrukt, Saint Kitts en Nevis werd onafhankelijk en Spanje won met 12-1 van een naar verluid omgekocht Malta.

Ad Roest was onderwijl bezig met het mixen van het geluid van Brandende Liefde. Hij heeft eigenhandig ervoor gezorgd dat Peter Jan Rens de volle 1 uur en 36 minuten door moest gaan met de stem van Kees Prins. Toch wast hij zijn handen in onschuld.

Ja, volgens mij vond producent Rob Houwer zijn stem niet zo goed of zo. Ik denk dat die te licht was. Je moet je ook bedenken, Peter Jan was toen volstrekt onbekend. Maar waarom Kees Prins? Geen idee, ik was niet betrokken bij de cast.”

En zo maakt Ad Roest zich er met een Jantje-van-Leien vanaf. “Ich habe es nicht gewusst” is al 60 jaar geen excuus meer, heer Roest.”


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Bekendheid kreeg hij met de presentatie van de AVRO's Wie-kent-kwis met de zogenaamde marmotten-race, waarbij het echter om cavia's ging. Hij werd verkozen tijdens het Conclaaf van april 2005 en is auteur van onder meer het boek: "Standing Firm: A Vice-Presidential Memoir".

Een reactie op “Klassieker uit de kerkers”

  1. [...] bedacht ik dat hij het antwoord moest kennen op een van de meest prangende vragen van De Ridders: waarom deed Kees Prins de stem van Peter-Jan Rens in de uiteindelijke versie van de film Brandende L…? Jan Wolkers kon ons indertijd alleen maar vertellen dat hij Rens een ongelooflijke lul vond. [...]

Laat een bericht achter