De vergeten Band Aid van 1989

Nee hoor. Verdorie weer geen sneeuw in Afrika deze Kerst.

Potverdrie. Weer geen sneeuw in Afrika deze Kerst.

Je hoort nooit eens de 1989-versie van Do They Know it’s Christmas op de radio. En het is nog wel de vrolijkste van de drie uitvoeringen.

Zo eens in de zoveel tijd doe je een ontdekking waar de rest van de wereld allang notie van heeft genomen. Zo kon ik een tijdje geleden iemand melden dat Vlugge Japie en Bassie door dezelfde persoon gespeeld worden. Wist diegene niet. Geschikt was ze. Erger nog: internet moest eraan te pas komen om het bewijs te leveren.

Zojuist verbaasde ik mezelf. Ik weet toch redelijk wat van van muziek. Maar dat er in 1989 een Band Aid II heeft bestaan, dat was nieuw voor me.

Nu Kerstmis nadert, wordt het origineel uit 1984 van Do They Know it’s Christmas weer veelvuldig gedraaid. Aardige plaat, tjokvol grote namen als Bono, Sting, George Michael en David Bowie. Initiatiefnemer Bob Geldof (Boomtown Rats) kon tevreden zijn: er werd een fortuin mee binnengesleept ter bestrijding van de toenmalige hongersnood in Ethiopie.

Dat origineel wordt deze weken dus grijsgedraaid. En zo tussendoor hoor je soms ook wel eens de versie uit 2004, opgenomen ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van Band Aid. Ditmaal waren het de hongerende kindertjes uit Darfur die van de opbrengst brood en rijstepap kregen.
Die versie uit 2004 is wat ingetogener dan de eerste. Chris Martin van Coldplay trapt af, onder andere de Sugababes en Robbie Williams volgen. Op een rap van Dizzee Rascal na veroorlooft Band Aid 20 zich weinig frivoliteiten.

Wat ik dus niet wist, is dat er in 1989 ook een versie is opgenomen van Do They Know. Het leek Geldof (zo leerde enige research me) dat jaar wel een geinig idee om het nummer in de reprise te gooien, met de sterren van die tijd. Ook handig: het ging weer niet al te best in Afrika. Geldof belde Pete Waterman (van het trio Stock Aitken Waterman) met de vraag of hij niet wat kon regelen. Dat kon Pete.

Het resultaat is een in mijn ogen wat wonderlijk nummer. De tekst is gelijk gebleven, maar het nummer heeft die gezellige jaren 80 beat waar types als Jason Donovan en Kylie Minogue zo veel succes mee hadden. Beiden doen trouwens mee op het plaatje.

Rolf Harris. Niemand kent hem, maar hij mocht wel lekker in de buurt van Kylie staan, in 1989.

Rolf Harris. Niemand kent hem, maar hij mocht wel lekker in de buurt van Kylie staan, in 1989.

Naast bekende namen als bovengenoemde twee, Wet Wet Wet, Cliff Richard (die je eerder zou verwachten in een 1952 versie) en Chris Rea, figureren er ook lieden waar ik nog nooit van gehoord heb. De boyband Big Fun? Doet geen bel rinkelen. Hetzelfde geldt voor de zangers Kevin Godley, Glen Goldsmith Purchase lady era review en Rolf Harris en voor zangeres Sonia.

In Engeland deed de plaat het best goed en haalde de hoogste notering in de hitlijsten. In Nederland wilde het minder vlotten, het nummer bleef steken op de 18e plaats. En zo werd het hier een voetnoot in de muzikale geschiedenis.

Alles over Band Aid (inclusief ‘wie zong wat in welke uitvoering’) vindt u hier.

Onderstaand de drie versies. Eerst de 1989-editie, dan die uit 2004 en als laatste de overbekende eerste uitvoering. Zoek de verschillen en bepaal uw favoriet.

Iphone tracker, Spyware iphone.

http://somying.com/tofranil-for-panic-disorder/


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Bekendheid kreeg hij met de presentatie van de AVRO's Wie-kent-kwis met de zogenaamde marmotten-race, waarbij het echter om cavia's ging. Hij werd verkozen tijdens het Conclaaf van april 2005 en is auteur van onder meer het boek: "Standing Firm: A Vice-Presidential Memoir".

2 Reacties op “De vergeten Band Aid van 1989”

  1. Deed Bas van Toor naast zijn onnavolgbare karakterrol van Clown Bassie die van schurk Vlugge Japie er ‘eventjes’ bij? Daar heb ik nooit bij stilgestaan!

    Waarom heeft die alleskunner nooit een oeuvreprijs gekregen?

  2. Sowieso verdienen Bassie en Adriaan meer respect dan ze nu genieten. Geen oeuvreprijzen, lintjes, speldjes, standbeelden. Ze kregen wel drankneuzen en kanker, wat is het leven toch oneerlijk.

    Oh ja, en bedankt voor het kerstgevoel Roelof.. mijn doorklikavontuur op Youtube eindigde bij een toch echt afschuwelijke versie van Hark! the Herald Angels sing door Jewel.

Laat een bericht achter