De stoute schoenen aantrekken

Hoe het kan dat je onbedoeld Ai??Ai??n dag het wereldnieuws domineert, terwijl je eigenlijk gewoon een rustig leventje wilde?

Stel je eens voor, je bent journalist en je woont in Harderwijk, Twello of Boxmeer. Je bent niet ongelukkig en hebt op de manier waarop het land bestuurd wordt niet zo veel aan te merken. Wat heb jij er immers mee te maken? Het leven van alledag is al moeilijk genoeg, dus je echt bemoeien met de landelijke politiek zorgt alleen maar voor problemen. Veel liever ben je gelukkig met je gezin, schrijf je over lokale voetbalwedstrijden, carnavalsoptochten en corrupte dorpsbestuurders. Jouw reikwijdte is niet groot, maar hij volstaat. Althans, totdat Zweden besluit Nederland binnen te vallen.

Wat is namelijk het geval? Zweden vindt dat de manier waarop het land door minister-president Balkenende wordt gerund, niet is zoals ze in Zweden vinden dat het moet. En dat is fout. Ernstig fout. Daarom vinden ze daar in het hoge noorden dat het bij jou net zo moet gaan als bij hun. Want dat is niet alleen voor jullie goed, durven ze te zeggen, maar maakt het voor die Zweden ook nog eens makkelijker om controle te krijgen over de toiletpapiermarkt, waarop Nederland een goede positie in inneemt.

Haard en huis wordt in de strijd om het toiletpapier opgeofferd. Zweedse militairen schieten je buurman, schilder en achterneef dood omdat ze lijken op CDAai??i??ers. Waar eerst de bewoners van Friesland en Groningen vredig naast elkaar woonde, proberen ze elkaar nu met geweld van elkaars land te jagen. De Commissaris van de Koningin van Zeeland wil een greep doen naar de macht, net als die van Limburg, Brabant en Drenthe. Dat er duizenden Nederlanders omkomen, komt niet in het nieuws. Slechts die twee Zweden die er per maand door hun eigen collegaai??i??s worden omgelegd, komen groot in het nieuws.

En dan komt de premier van Zweden op bezoek in een dorpje bij jouw in de buurt. Om de verzamelde pers te vertellen hoe goed het gaat, sinds hij je vredige leven naar de gallemiezen heeft geholpen. En omdat jij de enige lokale journalist was die kon die dag, moest jij van je baas naar de persconferentie. Maar terwijl je daar zo zit, begint het te koken van binnen. De man die jouw land uit elkaar heeft gerukt, staat daar een beetje te grijnzen en houdt een huichelachtig verhaal op over wat voor goeds hij wel niet allemaal heeft gedaan. De woede wordt zo ondraagbaar dat er iets knapt. En je dit doet, en daarmee in Ai??Ai??n klap zelf wereldnieuws bent:

How much lady era


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

"I used to want to change the world. Now, I just want to leave the room with a little dignity."

2 Reacties op “De stoute schoenen aantrekken”

  1. Mooi motto. Coldplay?

  2. nee, shortbus. een geweldige, ondergewaardeerde film. over seks (ergo, altijd goed).

Laat een bericht achter