De oorlog in Irak voorbij

De oorlog in Irak is voorbij. Obama heeft gewonnen en er gaat toch eigenlijk nooit meer een bom af op een markt?

Ik zal geen namen noemen, maar toen ik mijn verhaal instuurde naar een ‘gerenommeerd weekblad’, was dat de reactie. Geen verhaal meer over Irak dus. Na mijn hevige protest dat er nog steeds ruim 100 duizend Amerikaanse militairen gelegerd zijn, dat het verhaal ook over Afghanistan gaat en dat Nederland daar nog steeds een flinke troepenmacht heeft kwam de aap uit de mouw.

De lezers van het weekblad zitten er niet meer op te wachten.

En dat geloof ik graag. De oorlog is alweer ruim vijf jaar oud. Na een spannend begin met groene lichtflitsen en een gewelddadig hoogtepunt in 2007, is de televisiekijker niet meer onder de indruk van wekelijkse bombardementen met minder dan 30 doden, of helikopterongelukken met minder dan tien Amerikaanse slachtoffers.

Ook in Amerika was de oorlog volledig afwezig. Joshua Key diende als jonge private in Irak en was op verlof in Colorado Springs.

‘Walking around the city, a person visiting from another country would have had no idea that the United States was at war in Iraq. The long, slow buildup to Christmas seemed to be the only thing that excited the people of Colorado.’

Why does celebrex cost so much
Joshua Key deserteerde en vluchtte naar Canada.

Ook Fox News bericht niet over de oorlog – alleen als er kritiek is op de oorlog, hebben ze het over de helden die vrijheid verdedigen. Helden. Een lege term waar mijn geA?nterviewde niks voor koopt als hij weer eens badend in het zweet wakker wordt. ‘Mijn beste vriend is dood en wat krijg ik? Een medaille omdat ik gewond ben geraakt. Ga toch weg!’

Hij deserteerde en vluchtte naar Canada.

De enige die dagelijks aandacht besteedt aan de door Amerika begonnen oorlog, is de linkse Keith Olbermann van MSNBC. Sinds 6 februari 2006, sluit hij zijn dagelijkse fulmineershow af met ‘(…) dagen sinds Mission Accomplished.’

Bij de Republikeinse conventie liep ik tegen een groepje militairen op. Uitgezonden naar Irak en Afghanistan en een illusie armer weer terug in Amerika, demonstreerden ze tegen de oorlog.

Micardis price ireland http://centrodado.com/sms-tracker-ubicar-telefono-por-gps/

En wat riep de man op de foto rechts? ‘Landverraders!’

‘Maar ze zijn toch in Irak geweest’, vroeg ik. ‘Dan zijn het toch juist helden?’

‘Was het maar zo eenvoudig’, zei de man pinnig. ‘Ze verraden hun landgenoten en zouden het land uitgezet moeten worden.’

De conclusie: de oorlog in Irak is A?f voorbij A?f onschendbaar en iedereen die het daar niet mee eens is, is een verrader.

Ik ga maar gauw een stukje over smeltglas schrijven – das tenminste niet controversieel.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Jonkvrouw Jet is 28 en volgde vorig jaar de presidentsverkiezingen in de VS. Nu onderzoekt ze hoe Amerikanen worden geraakt door de economische crisis.

Laat een bericht achter