Terug naar NED1

Jort Kelder speelt voor het tweede seizoen de hoofdrol in het nieuwste pareltje van de Katholieke Radio Omroep, “Bij ons in de PC”. Een programma over de oude Ai??n nieuwe rijken van ons land met als ultieme metafoor dat oude karrenspoor waar tegenwoordig coke-snuivend en Porsche-rijdend Nederland zijn zakken leegt, de hoofdstedelijke PC Hooftstraat.

Pieter Corneliszoon Hooft (1584-1631), een niet onverdienstelijke schrijver die er en passant ook nog enkele bestuurlijke baantjes op nahield, zoals het Burgemeesterschap van Amsterdam, zou zich in zijn graf omdraaien als hij zou zien wat voor gajes er tegenwoordig in de naar hem vernoemde straat ronddartelt. Dan heb ik het natuurlijk niet alleen over een recidivist als Regilio Tuur, die zijn vrouwen het liefst blauw ziet (en dan niet van de sangria). Nee, het zijn die veel te blije modenichten, die overbetaalde Oostblokhoeren en de doorgesnoven reclamejongens die het decor vormen voor een nieuw hoogstandje op ons door de staat gesubsidieerde publieke net.

Die Kelder is natuurlijk als een vis in het water tussen al dat tuig en weet, als hij even niet bij DWDD aan tafel zit of Quote aan het bashen is, toch op treffende, licht-ironische wijze zijn doelgroep de portretteren. Met zijn hoogwater, kekke bretsels en eeuwige ItaliaanseAi??loafers een voor de gemiddelde Drentenaar amusant half uurtje kijkplezier in elkaar te knippen en plakken. Niet zo moeilijk natuurlijk, als je ooit een wandelingetje door de PC hebt gemaaktAi??en weet hoeveel malloten je dan tegenkomt.

Maar wat doet dit programma bij de KRO? In hun mission statement schrijven ze toch duidelijk: “De KRO ontwikkeltAi??toegankelijke concepten op het gebied van spiritualiteit, zorgzaamheid en educatie voor een volggroep van ca. 3,5 miljoen mensen.” En dat snap ik bij Yvonne Jaspers op uiterst zorgzame en educatieve wijzeAi??een boer zijn wijf laat uitzoeken. Die link is echter met Kelders programma ver te zoeken.

In de katholieke traditie van de KRO past het daarom ook heel goed om onsAi??tegenwoordig na ieder programma, net als de priester in de kerk, een boodschap mee te geven. Een soort moraal van het verhaal om na de uitzending nog even lekker over door te bomen rond de kachel. Pay-off na “Bij ons in de PC”? http://centrodado.com/purchase-lasunandsport/ Ik respecteer mijn afkomst. Flagyl after delivery En dan begint het bij mij een beetje te jeuken. Want wat probeert de KRO mij op een enigzins ongemakkelijke manier duidelijk te maken? Ookal maken jullie programma’s waarin jullie laten zien hoeveel geld mensen heben en welke spullen zij ervoor kopen, wees gelukkig met wat je hebt. Toch een beetje raar, zeker als je je bedenkt dat die Kelder zich natuurlijk niet voor nietsAi??publiekelijk zo voor schut zet.

Natuurlijk zie ik jullie denken, daar is weer zo’n zure klager die aan het zeiken is over zijn belastingcenten. Maar vreescht niet. Dat doe ik niet. Want ik ben altijd voor een Publieke Omroep geweest en vind dat de overheid tot in de eeuwigheid mag blijven zorgen voor actuele, inhoudelijke en kwalitatieve programma’s. Maar zolang als iedere scheet uit Volendam op de TROS te zien is, die pretentieloze nep-rebellen van BNN wordenAi??gesubsidieerdAi??en Kelder de rest van ‘gemiddeld’ Nederland de ogen uit mag steken met al dat gepats in deAi??PCAi??pleit ik voor een grondige herziening van ons publieke bestel. Terug naar Nederland 1, en dan alleen Nederland 1.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

"I used to want to change the world. Now, I just want to leave the room with a little dignity."

3 Reacties op “Terug naar NED1”

  1. Zeg het ze Thomas, zeg het ze!

  2. Tsja, ik zie het probleem niet. De rijken hebben hun afkomst en de armen idem dito. Dubbeltje, kwartje, dat werk. Kun je prima beide respecteren. Weet je zeker dat het geen ‘van onze centen’ verhaal is?

  3. Mijn punt was tweeledig. Een programma als “Bij ons in de PC” is KRO-onwaardig en in strijd met hun grondprincipes. Daarnaast wordt er te veel bagger gemaakt op het mij zo dierbare publieke net. En dat vind ik jammer. Ik kijk nou eenmaal liever naar Frans Bromet dan naar Frans Bauer. En dat heeft bijzonder weinig met geld te maken. Eerder met een zucht naar kijkcijfers, iets waar de omroepstichtingen van gevrijwaard moeten blijven.

Laat een bericht achter