Rahmbo: “Your worst nightmare”

Zelfs een vredelievende President heeft een keiharde onderhandelaar nodig om een goede leider te zijn. Enter Emanuel – Rahmbo – Rahm.
 
De speech die Obama tijdens de verkiezingsnacht hield, stond symbool voor zijn hele campagne. Aardig, lief, vredig en beschaafd. Het like-ability level van de nieuwbakken leider van de vrije wereld is tot buitenmenselijke proporties gegroeid. Zijn nieuwe Chief of Staff heeft daar wat minder last van.
 
Rahmbo & Rambo

Rahmbo & Rambo

Emanuel Rahm betreedt het Witte Huis met een reputatie als politieke pitbull. Een gewetenloze strateeg die persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor de dominantie van de Democraten in het Congres. Een man met als favoriete stopwoord “fuck”. Niet zonder toeval is het karakter van mijn favoriete tv-personage van het moment, Ari Gold uit Entourage, gebaseerd op Rahm’s broer Ari. Meedogenloos en keihard. Een treffender quote uit Rambo: First Blood Part III (1988) is niet denkbaar, als Sly Stalone door Colonel Zaysen wordt gevraagd “Who are you?” en John reageert met de legendarische woorden; “Your worst nightmare.” Fuck, wat heb ik een zin in de persconferenties van deze man.

Rahm werkte samen met Bill Clinton en sprak in 2006 zijn steun uit aan Hillary. Maar toen Obama, net als Rahm uit Illinois, zijn kandidatuur bekend maakte kreeg hij het een beetje benauwd. Gevraagd naar zijn standpunt reageerde hij in januari 2007: “I’m hiding under the desk. I’m very far under the desk, and I’m bringing my paper and my phone.”  Om na wat innerlijk beraad de kant van zijn staatgenoot te kiezen en samen met goede vriend David Axelrod, het meesterbrein achter Obama’s campagne, het Witte Huis op overtuigende wijze te veroveren.

Rahmbo heeft zijn geuzennaam te danken aan de verkiezingsnacht van 1996, nadat Clinton werd herkozen. Uit boosheid op de tegenstanders van de Clinton campagne, Bob Dole en consorten, pakte hij tijdens een diner met alle campagnemedewerkers een mes en begon in de tafel te steken, om na iedere messteek de namen van de opponenten door het restaurant te schreeuwen.

Ook zat Rahm van 2000 tot 2002 in de Raad van Bestuur van Freddie Mac, de failliete hypotheekverstrekker waar zijn salaris ‘toevallig’ in één jaar met 700% steeg en er hardnekkige geruchten over discutabele campagnecontributies en foutjes in de boekhouding de ronde deden. Rahm verdween, Freddie Mac inmiddels ook. Een man met wat smetjes dus.

Toch wordt hij gezien als de man die het presidentschap van Obama een succes kan maken. Ik denk dat Barack in zijn handjes mag knijpen met deze man aan zijn kant. Als hij in een andere staat had gewoond, was die hele verkiezingsstrijd misschien wel heel anders verlopen.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

"I used to want to change the world. Now, I just want to leave the room with a little dignity."

Laat een bericht achter