Der Baader Meinhof Komplex: terecht geweld

De film over de meest gewelddadige terreurbeweging van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog draait nu ook in Nederland. Het ontstaan van de RAF wordt genadeloos blootgelegd.

Uw Duitsland-redactie heeft het er maar druk mee vandaag. Eerst gedonder rondom een oud Stasi-menneke http://jockeyclubdesorocaba.com.br/?p=34817 dat de aloude DDR-censuur op het internet probeert los te laten en nu weer een veel te goede Duitse film die we toch wel het vermelden waard vinden.Ai??

Al filmend schijnen onze oosterburen de laatste jaren hun geschiedenis te herschrijven. En dat gaat niet zonder discussie. Der Untergang over de laatste dagen van WO II en de conceptontwikkelaar van die kwestie, de heer A. Hitler, deed veel stof opwaaien. Ook DDR-verhaaltjes als Goodbye Lenin enAi??

Dat is niet rechts, maar extreem rechts

Dat is niet rechts, maar extreem rechts

Das Leben derAi??Anderen konden rekenen op heftige reacties, variAi??rend van ai???Nee! Dat nooit weer!ai??? tot ai???Ja, deel maar weer op die shizzle!ai??? Dit soort films lijkt nodig, want zonder een goed portie navelstaren krijgt een land als Duitsland alleen maar last van onvervalste Oostenrijkse geschiedsnegering, waardoor neofascistische politici zich genoodzaakt zien om toch aan de macht te komen en uiteindelijk met hun dronken latent-homofiele harses de berm in te vliegen.Ai??Ai??

Nee, het moet gezegd worden: de Duitsers lossen het alleraardigst op, want wij kunnen er ook nog eens van genieten. De Duitse cinema neemt de laatste jaren weer een grote vlucht. Stuk voor stuk worden er films afgeleverd, waarbij je geboeid naar het verhaal zit te kijken, zonder dat je gniffelend wacht op Leni Riefenstahl-shots.Ai??

Aust, Edel en Eichinger, de rakkers...

Aust, Edel en Eichinger, de rakkers...

Der Baader Meinhof Komplex is een goede in die traditie. De film is gebaseerd op het standaardwerk Buy skunk seeds with paypal over het terreurcluppie dat al in de jaren ’80 geschreven werd door Stefan Aust. Aust deed jarenlang onderzoek naar de Baader Meinhof Gruppe en de RAF en vatte dit keurig samen, zodat anderen er ook wat aan hadden. 23 jaar na de eerste druk is er dan eindelijk de film. En natuurlijk vallen 667 pagina’s niet volledig te vertalen in 150 minuten film -toch al lijvig-, maar Edel en Eichinger hebben een knap staaltje cinemawerk neergezet.

Niet alleen het ontstaan en verval van de RAF komen aan bod, maar ook de persoonlijke tragedies van de meest belangrijke leden en -wellicht nog wel het meest bijzonder- de bredere historische context. Van de aanslagen op de Olympische Spelen in MA?nchen en de Praagse Lente tot de oorlog in Vietnam en de Arabische ambities in Zuid-Jemen, Irak en JordaniAi??; het is er allemaal ragfijn in verweven.

Rest alleen de vraag waarom is de Duitse film -hoe goed ook- toch nog bijna altijd in Nederland veroordeeld tot het filmhuis, ondanks dat de 30 miljoen euro van het witte doek spat, Waarschijnlijk mensen met niet al teveel historisch besef buiten te houden, hoewel het filmhuis daar geen garantie voor biedt. Dat bleek wel toen een man in de pauze voor de deur briljant resumeerde: ai???Goh, er zit wel erg veel geweld in…ai???

Alvast een voorproefje…


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Ridder zijn is een eer, geen lunch.

2 Reacties op “Der Baader Meinhof Komplex: terecht geweld”

 1. Hallo! 

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondhangen, ben vroeger nog hier geweest en nu kon ik niet meer inloggen omdat ik mijn oud paswoord en naam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Ik dacht ik stel me even terug voor

  Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldgebrek na het overlijden van mijn man. Ik heb een zoon van 7 jaar dus alle tips zijn welkom!

  bedankt om mij te helpen,

  Els Wittem

 2. Was altijd wel wel onder de indruk van hun geweld tussen `67 – `77 maar ik nu deze film heb gezien heb ik bijna respect voor hun

Laat een bericht achter