De Lage Landen nader bekeken: Overijssel

Na de nodige kilometers niemandsland die we Drenthe plegen te noemen, zetten we vandaag weer voet op bewoonde bodem, bijna dan. Het is de tijd voor Overijssel!

Wat een prettig land is dit toch om in te wonen. Als natie kunnen we bogen op onbetwiste successen als BZN, World Online en Spyker. Een land waar een menneke met sterke verhalen keer op keer een miljoenenpubliek geboeid kan houden en waar het wachten is op kamervragen van de PVV over het voortplantingsgedrag van prominente Marokkanen. Dit vraagt om een betere beschouwing. Daarom de komende weken een ontdekkingstocht per provincie. Omdat van noord naar zuid afzakken tot nu toe wel aardig bevalt, komen we vandaag aan in Overijssel.

Overijssel, een gekunstelde naam voor een gekunstelde provincie. Want eenheid is in het landje achter de IJssel ver te zoeken. Wikipedia meldt over de geschiedenis van de provincie als eerste de prehistorische bewoning, daarna de vroege Middeleeuwen. Met andere woorden: een jaar of duizend gebeurde er helemaal niets. Na die tijd werd de functie van Overijssel duidelijk en kreeg het ook haar naam. Was je eenmaal de IJssel over, dan wist je dat je voorlopig niet meer op een redelijke beschaving hoefde te rekenen.

En dat lijkt ook wel de enige echte waarde die de provincie heeft. Het is een soort markeringsstrook, maar verder ook niet. In het oosten vinden we de Twente, een gebied waarvan niemand eigenlijk precies weet waarom het niet in Duitsland ligt. De Twentenaren zijn het daar naar hartelust mee eens en spreken zelf een soort halfduits Call blocker, Whatsapp spy. en als ze even de kans krijgen, keren ze massaal terug naar de Heimat op zoek naar Lebensraum. De gemiddelde Twentenaar houdt zich dan ook liever verre van dat veel te Hollandse Zwolle, de stad die ooit per ongeluk als provinciehoofdstad is aangewezen. De Sallandse heuvelrug blijkt een te ambitieuze klim en al mocht de Twentenaar daar overheen komen, dan moet hij nog altijd de barre tocht over de Sallandse steppe ondernemen -een gebied waar niemand woont, behalve slagers- om vervolgens pas bij Zwolle uit te komen; de stad waarvoor de term provinciestadje lijkt te zijn uitgevonden.

Brugge ligt in BelgiAi??. Niet in Overijssel.

Nee, dan het westen van Overijssel. Zij blijven op hun beurt weer verre van dat barre Twente -en geef ze eens ongelijk. Maar liever dan in de vaart der volkeren mee te gaan, ruziAi??n de oude steden Kampen, Zwolle en Deventer het liefst met elkaar over wie van de drie het beste middelmatig voetbal kan spelen, wie het dichtstAi??in de buurt komt van Brugge of wie de meeste files heeft om zo ontwikkeld te lijken.

Lee Towers, burgemeester van Almelo

Lee Towers, burgemeester van Almelo

Van die eeuwige twisten hebben de Tukkers dan weer handig gebruik gemaakt tijdens de industriAi??le revolutie en zijn ze zo uitgegroeid tot de economische motor van Overijssel en groeiden de gehuchten Almelo, Hengelo en Enschede stuk voor stuk uit tot pareltjes van steden met een zo laag mogelijk opleidingsgemiddelde om zo zoveel mogelijk werkvolk in deAi??fabrieken te houden. Dit trucje werkte tot een jaar of vijftig geleden, totdat men erachter kwam dat veel oostelijker nog veel goedkopere mensen woonden. Uiteindelijk leidde dat in Enschede tot de meest extreme stadsvernieuwingsoperatie die Nederland ooit gezien heeft -het ultieme eerbetoon aan de triomf der verschroeide aarde.

Ten slotte wil ik vermelden dat het compleet links laten liggen van de Kop van Overijssel een beuwste keus is geweest. Dat gebied wordt namelijk altijd vergeten en dat is maar beter zo.

Volgende week is het de beurt aan Where to buy combivent online Flevoland!

Lees ook De Lage Landen nader bekeken: Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Ridder zijn is een eer, geen lunch.

7 Reacties op “De Lage Landen nader bekeken: Overijssel”

 1. “Almelo, Hengelo en Enschede stuk voor stuk uit tot pareltjes van steden met een zo laag mogelijk opleidingsgemiddelde om zo zoveel mogelijk werkvolk in de fabrieken te houden.”

  En zo is het, gekke tukker.

 2. [...] alle geschiedkundige analyses van de voorgaande provincies, kunnen we niet anders dan het metĀ Flevoland over een andere boeg [...]

 3. deze site laat ik nu links liggen wat een narigheid en doemdenken.

 4. Jammer. Ik hoop dat je ergens anders wel op je interpunctie leert te letten.

 5. Hier beargumenteert ze haar stelling nog. Bij het stuk over Flevoland is het helemaal vaag!

  Lang leve argumentatie en interpunctie. En het vrije woord (L).

 6. [...] In de volgende aflevering: Overijssel! [...]

 7. […] ook De Lage Landen nader bekeken: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new […]

Laat een bericht achter