De Lage Landen nader bekeken: Friesland

Wat een prettig land is dit toch om in te wonen. Als natie kunnen we bogen op onbetwiste successen als BZN, World Online en Spyker. Een land waar slechts de helft van de inwoners het als een probleem beschouwt als een allochtoon succesvol is en waar een filevrije dag hoe dan ook geslaagd is. Dit vraagt om een betere beschouwing. Daarom de komende weken een ontdekkingstocht per provincie. En waar is het makkelijker om te beginnen dan in Friesland?

http://youth-4-elbe.org/?p=2437

Volgens de Friezen zelf is hun provincie het restant van ooit een groot koninkrijk, dat zich bijkans uitstrekte langs de kust van Riga tot Bordeaux of daaromtrent. Het liefst plaatsen ze dat in zodanige prehistorische context, dat enige bewijs daarvan onmogelijk te vinden is. Mocht er echter ook maar iets van waar zijn, dan kunnen we er gemakshalve van uitgaan dat de Friezen diep door hun elfstedenijs gezakt zijn. Een van de eerste bewijzen van het bestaan van Friesland en hun inwoners komt namelijk van de Romeinse geschiedschrijver Plinius. Leest u even mee?

“Tweemaal per dag overstroomt de oceaan een groot deel van hun gebied, waardoor niet goed is uit te maken of dit land tot de zee of tot het land gerekend moet worden. Daar probeert een armzalig volk in leven te blijven door huizen te bouwen op steile heuveltjes. Die heuveltjes zijn met handkracht opgeworpen tot een hoogte die net boven de hoogste vloed uitsteekt. Bij vloed lijken zij schipbreukelingen.”

De Romeinen, kortom, zagen terecht weinig in de terpenrennende Friezen en besloten hun onstuitbare opmars te staken bij de Friese grens; niet omdat ze niet verder konden, maar omdat ze niet verder wilden. Slechts een billijke belasting van extra kleine koeienhuiden viel de Friezen ten deel; het bewijs dat zelfs de Romeinen wel iets van empathie toegedicht kan worden.

Buy essays

Sindsdien is er weinig veranderd. Het enige dat de Friezen als voordeel uit hun continue watersnood hebben weten te benutten, is hun onvervalst hegemonie in edele sporten als het fierljeppen en schaatsen; bezigheden waar de rest van de wereld niet echt van wakker wil liggen. De Friezen hebben zich intussen berust in hun lot en zijn druk doende om zich voor de rest van Nederland onverstaanbaar te houden; een prijzenswaardig streven, omdat verder nAi??emand op de Friese boodschap te wachten zit.

Na enkele eeuwen van Hollandse overheersing kan het Friese project definitief als mislukt worden beschouwd. Wel blijkt de provincie een prima functie te hebben om overtollige Buy remeron online Duitsers op te vangen, zodat we de Friezen tevreden kunnen stellen met het placebo-hoederschap van de wereldvrede door de expansiedrift van een agressief volk te managen. Dat dit tegenwoordig toerisme heet, is tot nu toe niet aan het verstand van de Friezen te peuteren en dat is misschien maar beter zo.

In de volgende aflevering: Groningen!

Lees ook De Lage Landen nader bekeken:Ai?? Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland.


1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
(nog geen stemmen)
Loading ... Loading ...
Link naar deze pagina
Maak favoriet
Mail ons!
<<< Ga terug

Over de auteur

Ridder zijn is een eer, geen lunch.

8 Reacties op “De Lage Landen nader bekeken: Friesland”

  1. Nooit geweten dat Friesland op een tiet leek (zie plaatje). En dan ook nog zo eentje die een beetje zit te simmen op de bank, zo’n slappe hangvariant.

  2. Ik ben het er niet mee eens!

  3. Bravo!

  4. Ik ben het er ook niet mee eens!

  5. Oeh, ik zie het! Stavoren is dan de tepel.

  6. [...] een grondige analyse van de schitterende provincie Friesland is het deze keer tijd om hun oosterburen onder de loep te nemen: kom er maar in, [...]

  7. [...] om een betere beschouwing. Daarom de komende weken een ontdekkingstocht per provincie. Omdat van noord naar zuid afzakken tot nu toe wel aardig bevalt, komen we vandaag aan in [...]

  8. [...] ook De Lage Landen nader bekeken: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, [...]

Laat een bericht achter